Saveti za suvu i ispucalu kosu

Autor: admin, 05/01/2010

Suva kosa je tanka, krhka i lako lomljiva. Suvoća kože i kose može biti uzrokovano nedostatkom nekih vitamina u organizmu (posebno vitamina A), nervni i endokrini poremećaj regulacije.Nepravilno funkcionisanje štitne zlezde uzrokuje posledice suve kose kao i njeno opadanje. Isušivanje kose može biti uzrokovano korišćenjem pogrešnog šampona za takav tip kose.

Suva kosa zahteva vrlo blagu negu. Nju bi trebalo prati sa posebnim šamponima i mazati kremama koje sadrže vlažnost.Preporučljivo je sušiti kosu sa raznim maskama za kosu. Možete kupiti gotove maske, ali ih možete i sami pripremiti.Bilo bi vrlo mudro utrljati čičkovim uljem od korena kose do njenog vrha. Istuširajte kosu i zamotajte toplim peškirom. Natrljajte kosu šamponom nakon toga. Čičkovo ulje se lako ispira i iza njega neće ostati masnoće, ali će pomoći da kosa izgleda sjajnije.

Isperite obojenu suvu kosu s tinkturom mente nakon šampona. Izmešajte 2 tbsps s jednom čašom vrele vode i ostavite neka stoji 30 minuta.

Poželjno je imati produkte bogate vitaminom A: maslac,jaja, jetra bakalara, bakalar-ulje jetre, narandže, šargarepe, bundeve, kupus. Takođe je potrebno da imate režim za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, redovne obroke i dobar odmor.

Izbegavajte grubo sušenje kose, učestalo bojenje a posebno uvijanje.Na sunce ne izlazite gologlavi.

Trajna pogoršanja suve kose izazivaju izlučivanje folikula. Kosa postaje krhka i pocinje da opada. Upotrebite masku za negovanje kose ako imate  presušenu i izbledelu kosu.

Jedna od najboljih maski za kosu se priprema od sledecih sastojaka: 1 kafena kašičica aloe soka, 1 kašika meda i 1 kafena kašičica ricinusa. Utrljati mešavinu u kosu 30-40 minuta pre pranja. Prvo isperite kosu s napitkom od kamilice a zatim vodom. Masku nanosite 1-2 nedeljno dok ne dobijete čvrstu i nežnu kosu.

Pokušajte prati kosu svaka dva dana.

Da bi izbegli cepanje kose redovno posećujte frizera!

Odgovori

Theme by *

-->